Bowl Białkowy z Halloumi – zielona miska pełna smaku! 🍃🍽


bowl




  • 80g komosy ryżowej
  • 1/2 awokado
  • Marynowany ogórek:
    • 1/2 ogórka
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka sezamu
    • 1/3 łyżeczki chilli garść edamame
  • 3 plastry halloumi (lepiej pokroić w kosteczkę)
  • Sos:
    • 100g jogurtu skyr
    • 20g pistacji
    • 2 paseczki szczypioru
    • 4 listki bazylii
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/3 łyżeczki pieprzu

1. Marynowanie ogórka

Zaczynamy od marynowania ogórka – nie trzeba tego robić długo wcześniej, ale jeśli zaczniemy od tego kroku, ogórek zdąży się zamarynować, zanim skończymy przygotowanie reszty składników.

Odstaw obok w trakcie przygotowywania reszty składników.

Przekrój ogórka wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm w ten sam sposób, jak na załączonym zdjęciu.

Wrzuć kawałki do lunch boxa lub zamykanego pojemnika.

Dodaj sos sojowy, sezam i płatki chilli (lub ostrą paprykę).

Zamknij pojemnik i dobrze potrząśnij, aby składniki się wymieszały.

bowl
quinoa

2. Gotowanie komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) to świetna baza – bogata w białko, lekka i sycąca.

Przepłucz komosę na sitku pod bieżącą wodą.

Zagotuj lekko osoloną wodę.

Dodaj komosę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zwykle około 15 minut.

Po ugotowaniu odsącz i lekko ostudź.

Podczas gdy quinoa się gotuje przejdź do następnych kroków.

3. Przygotowanie sosu pistacjowego

Kremowy, aromatyczny i pełen smaku – to on nadaje temu daniu wyjątkowy charakter!

Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę przefiltrowanej wody i blenduj ponownie, aż uzyska lekko lejącą się konsystencję.

Do blendera wrzuć jogurt skyr, pistacje, dwa paski szczypioru, listki bazylii, dodatkowo sól, pieprz i oliwę z oliwek.

Zblenduj całość na gładką masę.

sos
bowl

4. Smażenie halloumi

Sekretem chrupiącego halloumi jest brak tłuszczu na patelni, ponieważ to ser tłusty sam w sobie!

Pokrój halloumi na plastry o grubości około 0,5 cm w ten sam sposób, jak na załączonym zdjęciu.

Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu.

Ułóż plastry sera i smaż, aż się zarumienią (około 2-3 minuty z każdej strony).

Na koniec po usmażeniu odłóż na talerz.

5. Przygotowanie dodatków

Jeśli nie masz edamame, możesz zastąpić je na przykład bobem – sprawdzi się równie dobrze!

Najpierw awokado – Przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój na plasterki.

Potem edamame: Możesz użyć gotowych z puszki lub ugotować je przez około 8 minut w osolonej, wrzącej wodzie.

awokado
bowl

6. Składanie Bowl – najlepsza część!

Na szerokiej misce ułóż ugotowaną komosę ryżową jako bazę.

Na wierzchu rozłóż plasterki awokado, obok edamame lub na przykład bób, odpowiednio zamarynowanego ogórka oraz usmażone halloumi.

W końcu całość polej kremowym sosem pistacjowym.





Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *